Anasayfa Haberler Tahıl ve sebzede ekim alanları daralıyor
Tahıl ve sebzede ekim alanları daralıyor

Tarım alanlarında küçülmenin alan büyüklüğü olarak tamamına yakını tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekim alanlarında yaşandı.

Türkiye’de son dönemde yüksek seyreden enflasyonun nedenleri arasında gıda ve tarım ürünlerindeki “aşırı” fiyat artışları gösteriliyor.
Dünya gazetesinden Talip Aktaş'ın haberine göre, birim alan başına verimlilik artışı bir yana bırakılırsa, tarımsal üretimin azalmasına paralel olarak tarım alanlarının da son yıllarda artmak bir yana azalışı dikkat çekiyor. 2002 yılında 41 milyon 196 bin hektar olan toplam tarım alanlarının büyüklüğü, yaklaşık 3,2 milyon hektar azalarak 2017 yılında 38 milyona kadar geriledi. Diğer bir ifadeyle tarım alanları son 15 yılda yüzde 7,8 oranında küçüldü.
Tarım alanlarında küçülmenin alan büyüklüğü olarak tamamına yakını tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekim alanlarında yaşandı. Tarımsal ürün kaynaklı fiyat artışlarına konu sebze üretim alanları da 930 bin hektardan yüzde 14 düşüşle 798 bin hektara geriledi. Meyve bahçelerinde ise alan olarak tersine bir seyirle artış yaşanıyor. 2002’de 2,7 milyon hektar düzeyinde bulunan meyve bitkileri ekim alanı 2017’de 3 milyon 343 bin hektara yükseldi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam