Anasayfa Haberler Sanayiciden 'enerjideki artış, istihdam teşviki ile desteklensin' talebi
Sanayiciden 'enerjideki artış, istihdam teşviki ile desteklensin' talebi

Yüksek kur ve yüksek faiz sarmalına giren sanayici yılbaşından beri enerji maliyetlerinin %60 arttığını belirterek, OSB’lerde istihdam üstündeki yüklerin kaldırılmasını istiyor. Sanayici böylece üretim çarklarının dönmesinin sağlanacağını belirtiyor.

Türkiye’nin organize sanayi bölgelerinde (OSB) elektrik fiyatlarındaki artış ilk sekiz ayda yüzde 60’ı buldu.
Dünya gazetesinden Handan Sema Ceylan-Hilal Sönmez'in haberine göre, sanayici enerji faturalarındaki artış nedeniyle üretimin zarar görmemesi için istihdam teşviki bekliyor. Mevcut fabrikaların korunabilmesi için ikinci vardiyada çalışan işçiler üzerindeki yüklerin tamamen kaldırılması gerektiği de belirtiliyor. Ayrıca İşsizlik Fonu’nun ödenmesi konusunda da yeni bir planlama isteniyor.
İç Anadolu Bölge İstişare Toplantısı öncesi DÜNYA’ya konuşan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, “Üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha fark edildi. Cumhurbaşkanımız da sanayicilerimiz de bunun altını çiziyor. 1994, 2001 ve 2007’de nasıl aştıysak, içinde bulunduğumuz bu süreci de öyle aşacağız. Ülkenin geleceği için üretime dönülmesi ve üretimin teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.
2018 Ocak-Ağustos döneminde OSB’lerdeki sanayicilerin elektrik faturalarının yüzde 60 arttığını belirten Kütükcü, şunları kaydetti: “Yüksek fiyat sorununu en üst düzeyde dile getirdik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, EPDK ve BOTAŞ’la görüşmelerimizde OSB’lerde artan enerji maliyetlerinin ‘adil’ olmadığını, OSB’lerimizin yatırım avantajlarını ortadan kaldıran bu meselenin bir an önce çözülmesini talep ettik. Artan enerji maliyetleri konusunda beklentilerimiz var. Farklı bir dengelenme de buna dahil edilebilir. İstihdam üzerindeki yükler azaltılarak üretim çarklarının daha sağlıklı dönmesi sağlanabilir. Yüksek kur, yüksek faiz, yüksek enflasyon tehdidi ile karşı karşıyayız. Özellikle iç pazara çalışan sanayicilerimiz enerji fiyatlarından etkilendi. İşsizlik Fonu ödemeleri gözden geçirilebilir ayrıca ikinci vardiya çalışan işletmelerde bu vardiyadaki işçilerin istihdam yükü tamamen kaldırılabilir."

“Metrekareler altın değerinde ticarileşmesin”

İmar Barışı’na da değinen Kütükcü, “OSB’lerimizin her metrekaresi altın değerinde. İsraf edemeyiz” diyerek, “Talebimiz, OSB’lerdeki İmar Barışı uygulamalarının, OSB imar planlarını koruyacak şekilde, mevcut plan bütünlüğünü de bozmadan üretimi esas alan yeni bir bakış açısıyla değerlendirilmesi” şeklinde konuştu. Kütükcü, aksi takdirde sanayi parselinin ticari parsele dönüştürülmesi gibi risklerin doğacağını söyledi. Kütükcü, mevcut 0.70 emsal değerin artırılmasını talep ettiklerini söyledi.

OSB tarihinin en büyük organizasyonu kasımda...

OSBÜK’ün 1 Temmuz 2017’de özel hukuk tüzel kişilik kazandığını anımsatan Memiş Kütükcü, “OSB tarihinin en büyük organizasyonunu düzenliyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri Fuarı-OSBEXPO’yu 14-17 Kasım'da Antalya’da gerçekleştiriyoruz" dedi.

Niteliksiz yabancı endüstriye önlem

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, niteliksiz yabancı yatırımcıların ülkeye girerek Türk endüstrisini vurmasını önleyecek tedbirler koyacaklarını söyledi. Büyükdere, “Çünkü her giren niteliksiz yabancı ve ucuz ünite bizden bir endüstriyi kapatıyor. Bunun yüzde 50’lere varacağından endişemiz var. Gelecekte Çin hegemonyasının endüstrimizi ciddi boyutlarda vurmasından korkuyoruz. Her ilimizde piyasa gözetim denetiminin iyileşmesinde fayda görüyoruz” dedi. Büyükdere, “Aşağı yukarı 138 milyar dolar civarında ara malda cari açığımız var. Bugün bizi zorlayan ithalatın kökeninde ara mal ithalatında cari açık çok ciddi boyutta" ifadesini kullandı.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam