Anasayfa Haberler Çelik üreticisi 2019'dan umutlu değil
Çelik üreticisi 2019'dan umutlu değil

Küresel büyümedeki yavaşlama dış satımı olumsuz etkilerken, Çin'in ihracatını artırma planları Türk üreticiyi zorluyor. İç pazarda da daralmanın yüzde 30'u bulması bekleniyor.

Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumundaki Türkiye, inşaat sektöründeki daralma ve sanayide üretim düşüşün aşağı çektiği talebin yanı sıra, uluslararası pazarlardaki korumacı tedbirler, Türk çeliğine yönelik soruşturmalar ve Çin'in çelik ihracatında artış beklentisiyle 2019'da üretim düşüşü riski ile karşı karşıya.
Hem iç pazar hem de ihracatta yüzde 30'a varan bir daralma yaşanabilecek sektörde, kapasite kullanım oranının mevcut yüzde 80'lerden 2019'da yüzde 60-65'e düşebileceği belirtilirken; ürün fiyatlarındaki gerilemenin de ciro ve kârlılıkları aşağı çekmesi öngörülüyor.
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre; 2017 yılında 37.5 milyon ton çelik üretimi gerçekleştiren Türkiye dünyanın sekizinci, Avrupa'nın ise ikinci büyük ham çelik üreticisi konumunda.
Türkiye, 2017 sonu itibarıyla 17.8 milyon ton çelik ihracatıyla dünyanın en büyük 10'uncu, inşaat çeliği özelinde ise ikinci büyük ihracatçı ülkesi.
Sektörün görünümü ile ilgili değerlendirmede bulunan ÇİB Başkanı Adnan Aslan, ihracatın 2018'i 20.5 milyon ton seviyelerine yükselerek tamamlayacağını; ancak 2019'da sert şekilde gerileyebileceğini söyledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam