Anasayfa Haberler Mermer ihracatında Çin önde
Mermer ihracatında Çin önde
Salı, 25 Haziran 2019 15:20

Mermercilikte 3 bin yıldan fazla geçmişi olan ve Türkiye'nin bu alandaki ihracatının önemli bölümünü karşılayan Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinden yapılan dış satımda son yıllarda Çin pazarı öne çıkıyor.

500 civarında mermer işletmesinin bulunduğu ilçede üretilen dünyaca ünlü "Afyon mermeri", başta Çin ve Hindistan, ABD, Irak, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olmak üzere 120 ülkeye ihraç ediliyor. Çin'den gelen iş adamları ve ticari heyetler, İscehisar ilçesinde üreticilerle bire bir görüşerek, sipariş veriyor. İlçeden Çin'e geçen yılın ilk 5 ayında gerçekleştirilen 15 milyon 834 bin dolarlık ihracatın, 2019 yılının aynı döneminde yüzde 13 artarak 17 milyon 894 bin dolar olduğu ifade edildi.
İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, Türkiye'de mermer denilince ilk akla gelen yerin İscehisar olduğunu söyledi.
Doğal taş rezervi ile dikkati çeken bölgede mermerciliğin geçmişinin çok eski tarihlere dayandığını belirten Çakmak, "İscehisar'ı mermerin başkenti olarak adlandırıyoruz. Bölgemizde mermercilik Bizans ve Roma döneminden beri önemli bir sektör olarak dikkati çekiyor. Günümüzde de İscehisar denilince geçimini mermer sektöründen elde eden çilekeş, cefakar, çalışkan insanlar gelir herkesin aklına" dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam