Anasayfa Haberler Cari açık ocakta 1,8 milyar dolar
Cari açık ocakta 1,8 milyar dolar

Cari işlemler dengesi, ocak ayında 1,8 milyar dolar açık verdi. Beklenti 2,6 milyar dolar açık verileceği yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Ocak 2020 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler dengesi geçtiğimiz ocak ayında 1,8 milyar dolar açık verdi. 12 aylık cari işlemler dengesi ise 6.5 milyar dolar fazla verdi. Piyasalarda beklenti 2,6 milyar dolarlık açık yönündeydi.
Ocak ayı gerçekleşmelerinde, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar dolar artarak 3,2 milyar dolara yükselmesinin etkili olduğu vurgulandı.
Bir önceki yılın ocak ayında 3.409 milyon dolar fazla veren altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı geçtiğimiz ay 3,2 milyar dolar fazla verdi.
Hizmetler dengesi kaynaklı girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 78 milyon dolar artarak 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 112 milyon dolar artarak 1,1 milyar dolara yükseldi.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 310 milyon dolar azalarak 223 milyon dolar olarak açıklandı.
İkincil gelir dengesi kalemi kaynaklı girişler ise, bir önceki yılın aynı ayına göre 95 milyon dolar artarak 195 milyon dolar oldu.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam