Anasayfa Haberler İhracat, yıllık bazda yüzde 40,9 geriledi
İhracat, yıllık bazda yüzde 40,9 geriledi

Genel Ticaret Sistemine göre mayıs ayında, ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar oldu.İhracat rakamları, bir önceki aya göre ise yüzde 10,84 artış kaydetti.

Genel Ticaret Sistemine göre ihracat Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar oldu.
Mayıs ayında ithalat ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,69 azalarak 13 milyar 406 milyon dolara geriledi. Böylece mayıs ayında dış ticaret açığı 3 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,98 azalarak 23 milyar 370 milyon dolar oldu.
Ayrıca, Nisan ayında yüzde 66,3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı mayıs ayında yüzde 74,3 seviyesine yükseldi. Bu rakam Ocak-Mayıs döneminde yüzde 74,6 olarak gerçekleşti.
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen COVID-19 salgınının ekonomik yansımalarının Mayıs ayında da sürmesi, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etmiştir" ifadelerine yer verildi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mayıs ihracatının, COVID-19 etkisiyle dış talep azalması ve resmi tatiller nedeniyle yıllık bazda düşmesine rağmen nisana göre yüzde 10,84 arttığını belirtti.
"Mayıs ayı dış ticaret verileriyle birlikte ihracatımızda da en kötü geride kaldı, toparlanmaya başlıyoruz" ifadelerini kullanan Bakan Pekcan, "Mayısta ara malı ve yatırım malı ithalatı, toplam ithalatın yüzde 91,2'sini oluşturdu. Bu, üretim ve ihracat artışı için önemli bir gösterge" açıklamasında bulundu.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam