Anasayfa Haberler Türkiye'nin Satınalma Gücü Paritesi yıllık 4.0 puan geriledi
Türkiye'nin Satınalma Gücü Paritesi yıllık 4.0 puan geriledi

Türkiye'nin Satınalma Gücü Paritesi değerine göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri 2019 yılı için, 2018 yılına göre 4.0 puan düşüşle, 61 olarak belirlendi.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi tarafından ilan edilen SGP'ye göre, kişi başına GSYH endeks değeri, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi için ortalama 100 birim iken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 yılına ilişkin geçici "Satınalma Gücü Paritesi" verilerine göre, Türkiye için 61 birim oldu ve AB ortalamasının yüzde 39 altında kaldı.
Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), beş aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), bir potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birleşik Krallık ele alındı.
Söz konusu 37 ülke arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 261 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 31 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 161 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 69 altında değere sahip oldu. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam