Anasayfa Haberler Meyve-sebze yatırımlarına ilgi artıyor
Meyve-sebze yatırımlarına ilgi artıyor

Nisanda meyve-sebze yatırımları, turizm, makine ve otomotivi geçerek en yüksek pay alan 4’üncü sektör oldu.

Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, salgın etkisi nisan ayı teşvik verilerine yansıdı. Hem proje sayısında hem de öngörülen yatırım tutarında büyük düşüş oldu. Otomotiv gibi bazı sektörlerde düşüş daha yüksek boyutta. Nisan verilerinde meyve-sebze yatırımlarındaki artış dikkat çekiyor. 4 şirketin 560 milyon liralık yatırımı geliyor.
Bakanlığın açıkladığı listeye göre nisanda 11.1 milyarlık yatırım öngören 552 proje için teşvik alındı. Bir önceki ay bu rakam 814 proje, 18.1 milyarlık yatırımdı. Mart ayı salgın beklentisi nedeniyle şirketlerin proje teşvik başvurularını öne aldıkları bir aydı. Bu yüzden rakamlar dolar bazında normal dönemlere (4 milyar dolar) göre çok düşük (2.9 milyar dolar) ancak TL bazında yüksek geldi. Nisan ayı salgının en etkili olduğu aydı. Bu nedenle de ocak, şubat, mart, nisan olarak bakıldığında yatırımların dip yaptığı ay oldu denilebilir. 11.1 milyar TL’lik yatırım, dolar bazında 1.6 milyara denk geliyor. Bu rakam ocakta 2.452 milyon, şubatta 2.122 milyon, martta 2.887 milyon dolardı. Bu trende göre mayıs ayında da teşvik verilerinin düşük gelmesi muhtemel.

Ekonomideki durgunluk, kriz şartları nedeniyle talebin düşmesi, kredi ve fiyatlama sorunları gibi birçok bakımdan sıkıntılı günler geçirdiği belirtilen enerji sektörüne yatırımlar devam ediyor. Ancak bu yatırımların bir kısmının dağıtım şirketlerinin takvime bağlanmış taahhütleri kapsamındaki işler olduğu dikkat çekiyor. Nisanın teşvik alan projeleri içinde 1.8 milyar TL ile en büyük payı enerji sektörü alıyor. İkinci sırada, Botaş’ın gaz depolama yatırımı nedeniyle “depolama” sektörü geliyor. Botaş, Hatay’da 1.5 milyarlık yatırımla gaz depolama yatırımı yapacak.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam