Anasayfa Haberler Hizmet sektörü yavaşladı, sanayi toparlanıyor
Hizmet sektörü yavaşladı, sanayi toparlanıyor

SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,9 puan azalarak 47,8 değerine geriledi. Hizmet sektörü endeksi önceki aya göre 8,4 puan azalırken, sanayi sektörü endeksi 5,1 puan yükseldi.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS), Ağustos 2021 sonuçları açıklandı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi ağustosta temmuza göre 4,9 puan azalarak 47,8 değerine düştü.
Söz konusu azalışta hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 8,4 puan azalarak 47,4 seviyesine gerilemesi etkili oldu. Sanayi sektörü endeksi ise önceki aya göre 5,1 puan artarak 51,1 seviyesine yükseldi ve Bileşik Endekste gözlenen ivme kaybını sınırlandırdı.
Girdi alımlarının artış hızında gözlenen sert gerileme, bu dönemde hizmet sektöründe gerçekleşen yavaşlamanın belirleyicisi oldu. Sanayi sektöründe gözlenen toparlanmada ise yeni siparişlerin 6 aylık aradan sonra yeniden 50 referans değerinin üzerine yükselmesi etkili oldu.
Söz konusu gelişmeler neticesinde ağustos ayında 47,8 seviyesine gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin altına gerileyerek iktisadi faaliyetin önceki aya göre yavaşladığına işaret etti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi sektörü SAMEKS Endeksi, ağustosta, bir önceki aya göre 5,1 puan artarak 51,1 seviyesine yükseldi.
Yeni siparişlerin önceki aya göre 17,6 puan artarak son 8 ayın en yüksek seviyesi olan 58,9 puana yükselmesi, sanayi sektöründe gözlenen hızlanmanın belirleyicisi oldu. Son 7 ay boyunca artış kaydeden girdi alımları ise ağustos ayı itibarıyla daralma kaydetti ve önceki aya göre 23,7 puan azalarak 31,8 seviyesine geriledi.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam