Anasayfa Haberler Tahıl üretiminde düşüş bekleniyor
Tahıl üretiminde düşüş bekleniyor
Cuma, 31 Ağustos 2012 10:27

TÜİK'in 2012 yılı bitkisel üretim 1. tahmini verilerine göre bu yıl tahıl ürünleri üretim miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 5 azalması bekleniyor.

 

Türkiye'de, tahıl ürünlerinde üretim miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 5,2 oranında azalarak yaklaşık 33,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan 2012 yılı bitkisel üretim 1. tahmini verilerine göre, bu yıl tahıl ürünleri üretim miktarının, bir önceki yıla oranla yüzde 5,2 oranında azalarak yaklaşık 33,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 7,8 oranında azalarak 20,1 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 6,6 oranında azalarak 7,1 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 2,2 oranında azalarak 880 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin yüzde 9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olması tahmin ediliyor.

Bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 oranında azalış, sebzelerde yüzde 1,4 ve meyvelerde yüzde 6,4 oranında artış bekleniyor. Bu yıl, üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,9 milyon ton ve meyvelerde 18,3 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutta yüzde 9,7, kırmızı mercimekte yüzde 7,9 oranında artış, yumru bitkilerden patatesin yüzde 3,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,8 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 2,6 oranında artarak yaklaşık 1,4 milyon ton olması öngörülüyor.

Tütün üretimi yüzde 66,7 oranında artarak 75 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 10,9 oranında azalarak 2,3 milyon ton, şeker pancarı üretimi yüzde 2,3 oranında azalarak 15,8 milyon ton olarak tahmin ediliyor.

Sebze ve meyve üretimi bir önceki yıla göre arttı

2012 yılının ilk tahmininde, sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 1,4 oranında artarak yaklaşık 27,9 milyon ton olarak öngörülüyor.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerin yüzde 8 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin yüzde 0,9 oranında azalması, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin ise yüzde 3 oranında artması bekleniyor.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 3,6, sivri biberde yüzde 1,6, dolmalık biberde yüzde 4,9, salçalık biberde yüzde 8,9, havuçta yüzde 9,5, kavunda yüzde 3,7, karpuzda yüzde 4,6 oranında artış, kuru soğanda yüzde 14,2, patlıcanda yüzde 4,9, sakız kabakta yüzde 7,7 oranında azalış tahmin ediliyor.

Meyve ürünlerinin üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 6,4 oranında artarak yaklaşık 18,3 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bu yıl bir önceki yıla göre, elmada yüzde 9,8, kayısıda yüzde 16,9, erikte yüzde 10,5, kirazda yüzde 9,6 ve zeytinde yüzde 8,6 oranında artış tahmin ediliyor.

Turunçgil meyvelerden mandalinada yüzde 2 oranında artış, limonda ise yüzde 3,9 oranında azalış, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 53,5, Antep fıstığında yüzde 33,9 oranında artış bekleniyor.

İncir üretiminde yüzde 5,4 oranında artış beklenirken, üzüm üretiminde önemli bir değişiklik tahmin edilmedi. Yaş çay üretiminin yüzde 2,5 oranında azalarak 1,2 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye'de yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan (GTHB) alınıyor ve Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası ve Çaykur Genel Müdürlüğü'nden derleniyor.

TÜİK, bitkisel üretim konusunda ilk tahmini ilgili yılın ağustos ayında, ikinci tahmini aralıkta yayımlıyor, ertesi yıl mart ayında yayımlanan istatistikte ise üretim rakamlarını kesinleştiriyor.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam