Anasayfa Haberler DİSK: Herkes taşeron işçisi oluyor
DİSK: Herkes taşeron işçisi oluyor
Salı, 27 Kasım 2012 09:07

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alt işverende çalışan işçilerin sorunlarını çözmek gerekçesiyle başlattığı çalışmaların, "taşeron işçiliği yaygınlaştırma amacı" taşıdığını öne sürerek, "Kadroya geçmek tarihe karışıyor, herkes taşeron işçisi oluyor" dedi.

Ekici, yaptığı açıklamada, alt işverende çalışan işçilerin sorunlarını çözmek gerekçesiyle başlatılan çalışmaların, taşeron işçiliğini yaygınlaştırma amacı taşıdığını iddia etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, taşeron işçi sayısının AKP hükümeti döneminde 4 kat artarak 1,5 milyonu geçtiğine dikkat çeken Ekici, "Taşeronluk, iş cinayetlerini, eksik ücretleri, yatmayan maaşları, ödenmeyen sigorta primlerini, kullandırılmayan ücretli izinleri, yasal çalışma sürelerinin çok üzerinde ücretsiz çalışma sürelerini, kayıt dışını temsil etmektedir. Devlet, bu yasadışı uygulamalara göz yummaktadır" dedi.

Taşeronlukla ilgili yapılmak istenen düzenlemelerin temel amacının, "taşeronluğu yardımcı işler ve asıl işlerin bir bölümü için tanımlayan sınırlandırmayı ortadan kaldırarak, bütün işçileri taşeron işçisi haline getirmek" olduğunu dile getiren Ekici, şunları ifade etti:

"-Yapılmak istenen işçilerin hileli bir şekilde taşeronda çalışması halinde, taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi haline gelebilmesine dayanak sağlayan düzenlemenin kaldırılmasıdır. Bu amaçla iş müfettişlerinin elindeki yetki alınmak istenmekte, yasa tanımazlık yasayla meşru hale getirilmeye çalışılarak işçinin başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi yani kadrolu işçi sayılması engellenmek istenmektedir. Bu taşeron işçisi için kadroya geçmenin hayal olacağı anlamına gelmektedir.

-Aynı işyerinde fakat farklı işverenler tarafından çalıştırılan ve açıkça işçilerin yasal olarak kazanılmış haklarını yok sayan yasa dışı uygulamalar, taşeronlaşmayı yaygınlaştırmayı amaçlayan yukarıdaki düzenlemeye gerekçe haline getirilmektedir. Hak edildiği halde kıdem tazminatının ödenmemesi, yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmaması, ücretlerin tam ve düzenli yatmaması yasa dışı uygulamalardır. Bu uygulamalar işçilerin hukuksal ve örgütsel mücadeleleri ile aşılmaktadır. Bakanlık yasa dışı uygulamalar var diyeceğine, yasaları uygulayacak tedbirleri almalıdır.

-İş cinayetleri birbiri ardına taşeron firmalarda çalışan işçileri bulmaktadır. Taşeron sistemini savunmak cinayeti savunmaktır.

-Taşeron sistemi sendikal örgütlülüğün önünü kesmek için de kullanılan bir araçtır. Sendikalarımızın etkin çabası ile örgütlenen taşeron işçilerinin haklı mücadelesinin önü kesilmek istenmektedir."

 

www.usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam