Anasayfa Haberler Devlet tasarruflu ampulleri bedava dağıtsın
Devlet tasarruflu ampulleri bedava dağıtsın
Cumartesi, 19 Ocak 2013 19:22

Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uyar, enerji tasarrufu kültürünün oluşturulması için devletin atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLAR) Türkiye Başkanı ve Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kadar enerjinin etkin kullanımının da gerekli olduğunu savunarak, bir birimlik işin en az enerji tüketilerek yapılmasına karşılık gelen ''enerjinin etkin kullanımı''nın tasarruftan farklı bir kavram olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 17 milyon sokak lambasının olduğunu ve sokak aydınlatmasına yıllık 650 milyon lira ödendiğini aktaran Uyar, ''Sokak lambalarının LED teknolojisine dönüştürülmesiyle yüzde 75 tasarruf sağlanabilir. Devlet yaklaşık 7 milyon liralık yatırımla tasarruflu ampul fabrikası kurup, üretilen ampuller bedava dağıtılırsa 4,5 milyar lira değerindeki bir termik santrale gerek kalmaz. Sadece tasarruflu ampulle elektrik tüketimini 10'da 1 oranında düşürerek, tasarruf edilebilir. Tabi burada bahsettiğimiz 10 sene önce Avrupa'da tasarruf ampulü olarak piyasaya sürülmüş ampuller değil. Bugünün en yeni ve en az enerji tüketen teknolojisiyle üretilen ampuller'' diye konuştu.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam